Regelgeving scannergebruik

In ieder land wordt door de overheid bepaald wat er op het gebied van scannerluisteren wel en niet toegestaan is. Wil men vanuit Nederland de scanner meenemen naar een ander land, dan is het aan te bevelen om vooraf te informeren hoe de overheid in het land van bestemming (maar ook van de landen waar je doorheen reist) daarover denkt.

Bedien je scanner niet tijdens het autorijden, hou je aandacht bij het verkeer.

Nederland

  • Binnen Nederland is het toegestaan al datgene wat via de ether wordt verzonden, met behulp van scanners en andere ontvangers, op te vangen en te beluisteren.
  • Ook het luisteren naar cellulaire- en privételefoonconversatie is toegestaan.
  • Tevens mag men binnen Nederland luisteren naar gecodeerd data-verkeer en deze zelfs decoderen.
  • De via scannerluisteren verkregen informatie mag niet aan derden worden doorgegeven.
  • Het opnemen of vastleggen van dataverkeer of conversatie is derhalve niet toegestaan.
  • Wanneer je via je scanner getuige bent van het plannen van een criminele daad, ben je volgens de Nederlandse wet verplicht daarvan melding te doen bij de (plaatselijke) overheid.
  • Het is bovendien verplicht als men informatie opvangt over criminele activiteiten dit te melden aan de lokale overheid, al dan niet anoniem: www.MeldMisdaadAnoniem.nl

Het je niet houden aan een van bovenstaande regels kan je in problemen brengen.

Duitsland

  • Sinds 1992 is er in Duitsland practisch geen beperking meer voor wat het frequentiebereik betreft van communicatie-ontvangers, waaronder scanners.
  • Enige voorwaarde is dat het apparaat is gemachtigd voor Duitsland. Een van de volgende tekens moet er dan op staan: CE-teken, BZT-teken of het BMPT-teken.
  • BOS-communicatie (politie, ambulance, brandweer, e.d.) mag alleen worden ontvangen door personen met een BOS-machtiging. Wie toch per ongeluk BOS-communicatie ontvangt mag de inhoud van die gesprekken niet aan derden doorgeven.
  • Word je aangetroffen met niet toegestane frequenties in het geheugen, dan ben je in principe strafbaar.
  • Een scanner zonder batterijen in de koffer is niet gebruiksklaar en kan zonder problemen op doorreis worden meegenomen.

Zodra je de regels van de FAG en StGB overtreed en zonder toestemming luistert naar BOS-communicatie, maak je je strafbaar en loopt je het gevaar met hoge boete of zelfs een gevangenisstraf (1 tot 2 jaar) beboet te worden.

België & Luxemburg

Het gebruik en bezit hebben van scanners in België of Luxemburg is ten strengste verboden!

Zodra ze je in België betrappen met een scanner, dan is het gevolg inbeslagname en een eventuele boete. Ook het meenemen van de scanner op doorreis naar bijvoorbeeld Frankrijk of Luxemburg is uit den boze. De politie van België neemt dit zeer serieus. 

In Luxemburg gaan ze nog een stapje verder, daar is men zeer scanneronvriendelijk. Naast inbeslagname en hoge boetes, wordt je ook zonder meer vastgezet.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin